Friday, July 29, 2011

di dapur with abah VS di dapur with mie

Assalamualaikum


perot kosong (eh dah baham kerepek pisang td) tapi nak update blog jugak
masa tgh berkungfu kt dapur aku dpt idea nak wat pasal entry ni
sebab perasaan(cehhh perasaan tuhhh) bila masak dgn abah
adalah berbeza bila masak bersama mie
ok jom kita tgk ape yg beza sgt tuh sampai leh dijadikan topik

1. masak dengan abah lebih pantas
hehe sebabnya kalau mie aku dia jenis yang teliti skit...ade je bnda yg aku wat tu tak kena.semua benda pun nak teliti.kalau abah senang je. mie pun jenis yang masak lambat jugak.hehe bukan nak kutuk tapi mie aku mmg begitu orgnya.mie aku ni cam multi-tasking.kejap dia nak buat tu kejap dia nak buat ni pastu kje jd lmbat siap.....tak tahulah kenapa.

2. abah tak berleter
yang ni paling aku suka. dulu masa tingkatan lagi aku memang pemalas nak masuk dapur nak tolong mie. sebabnya mie suka berleter.aku jadi tak tahan.dulu darah muda lagi kan.suka memberontak hehe takleh tegur sikit nak angin. skrg dah immune dah....kalau masak dgn abah memang smooth je.abah takdela mulut pot pet pot pet masa tgh masak.masing2 tekun memasak.hanya seketika je ada selingan suara abah bg arahan hehe

3. arahan abah clear
arahan abah clear je.pastu kalau aku silap takdela nk kena buat balik ke kena marah ke. kalau mie punya arahan tak clear sgt....ada je yg tak kena pastu kena ulang balik kena wat banyak kali....tensen mak hehe sorry mie=)

tapi sebenarnya yang banyak ajar aku cara2
untuk lebih sempurna di dapur ialah mie. ye la mie kan teliti.
sampai sekarang aku igt...
contohnya masa nak perah santan tu kan kena letak air.aku ni
suka letak tgn bwh air tu msa tadah air untuk perah santan
mie aku ape lagi tegur la dgn suara yg nyaring
tak elok katanya...
pastu aku pun jenis yg suka bukak paip sampai air
keluar dengan lajunya dgn momentum yg kuat
mie aku ape lagi.....tegurla
hehe sampai sekarang bila aku nk bukak paip je mesti bukak slow2 je...
pastu masa nak goreng sayur ke nak letak ikan ke ape ape je la dalam kuali tu
mie suh baca bismillah....
ada banyak lagi yang mie ajar
kalo nak taip sume kat sini penat jugak
so see u soon la ye
ahkak nak g wat air berkaffeine jap(ayak neskepi)


perkara yang best bila dibuat dgn mie ialah shopping! kalau dgn abah memang tak best sbb abah tak suka menunggu...aku ni mmg jenisan lambat kalau bab2 shopping..hehe kadang2 je aku cepat.

okielah papai!!!!
papai

papai

papai

aaahhh loya nak muntah sbb tak makan lagi...

4 comments:

facchan said...

so, gmbo budok kecik hok duk tgh tu mu la??? errrrrrrrrrrrrrrrrr.....
XD

cite aa byk agi petua~ hehehe

naz said...

ni mesti pandai masak ni. and i suka cara mie memasak. sangat terjamin makanan :) haha

thE tWo SisterS said...

@facchan hehe gambar hiasan je tuhh...
petua nape kak..?

thE tWo SisterS said...

@naz biasa2 je. a ah sbb perempuan kan masak teliti.kalo laki dia men tibai je kot.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...